mandag 20. februar 2012

La Camino, vandringstur!

Hei på dere :-D

I går såg jeg en film jeg varmt vil anbefale dere alle å se. Det er en drama med navnet The Way, spilles av Martin Sheen og handler om en pilgrimsferd fra sør-Frankrike, over landegrensene og inn i nord- Spania hor den avsluttes i Santiago de Compostela.


Veien til Santiago de Compostela har fått status som Europas første kulturvei. Hvert år går tusener av pilegrimer fra mange nasjoner på “caminoen” som representerer en hovedpulsåre i europeisk kulturhistorie.. De aller fleste går pilegrimsturen med et religiøst motiv, mens andre er fasinert av veinettverket som et turområde med et spesielt mål.

Den spanske delen av pilegrimsveien ble oppført på verdensarvlisten i 1993. Man regner med at det i Spania er 1 800 bygninger og fysiske strukturer som kan knyttes til pilegrimsleden i 166 byer og landsbyer. Rutene går gjennom provinsene Aragon, Navarra, la Rioja, Castilla y León og Galicia. Det er to ruter fra Frankrike inn i Spania: via Roncevaux eller via Canfranc (Somportpasset). Rutene møtes vest for Pamplona.
Den franske delen av pilegrimsveien ble oppført på verdensarvlisten i 1998. De fire hovedrutene gjennom Frankrike har utspring i Paris, Vézelay, Le Puy ved Lyon, og Arles. I tillegg er det ruter som samles inn til disse byene. Det franske verdensarvminnet omfatter 71 bygninger og 7 rutestrekninger i 13 av Frankrikes regioner.


                       Catedral de Santiago de CompostelaEl Camino de Santiago betyr frihet, kultur,sport, natur, utfordringer, fred men mest av alt frihet.


Når ferden starter er det viktig at man går til innkjøp av La Camino passet som man vil få stemplet langs ruten du har valgt. Nesten alle hoteller, hosteller og serveringssteder har sitt eget stempel de gir deg langs din valgte rute. Grunner til dette passer er flere; for din egen del, det er et symbol på at du er en ekte pilgrim, bevis på at du ikke har jukset med eks bil og du vil få LaCompostela diplom utsedt av den katolske kirken La Compostela Santiago til de som har fullført La Camino. Her vil de skrive navnet ditt på latinsk i forskjellige farger etter ditt formål med turen, religiøst, trim eller bare for opplevelsens skyld.
Kamskjellet er symbolet for La Camino av flere grunner. Saint James ble angivelig drep av broren John og da de skulle frakte den avdøde fra Jerusalem til Santiago mistet de liket i havet. Liket skal senere ha blitt skylt i land hvor de var da dekket av kamskjell.
De sies også at den spessielle utformingen av skjellet hvor årene møtes,  symboliserer alle pilgrimmene på sin ferd hvor de møtes ved en felles destinasjon. Skjellet var også brukt til å drikke og spise fra pga sin perfekte størrelse.Vandringsruten er merket med dette symbolet som viser veien.
Andre fine bilder fra turen.

Jeg er ikke spessielt religiøs av meg, men for en opplevelse det må være å delta på denne turen. Dette står høyt på "to do" listen min :-D

6 kommentarer:

 1. Kjempebra innlegg Siw-Hanne !! Dette er en tur jeg absoultt kunne tenkt meg å gått endag! Paulo Coelho har også skrevet en bok om denne vandringen, som heter veien til Santiago :-) Coelho skriver masse bøker med spirituelle tema!

  SvarSlett
 2. Takk for tipset Monica :-) Da har vi en deal, turen skal gåes en dag :-D

  SvarSlett
 3. Hei og takk for hyggelig kommentar på bloggen min :) Har vært og lest litt her i kveld og du verden så lekkert du har det. skikkelig god smak har du:) Bare digger kjøkkenet! Vanvittig lekkert:) Fortsatt fin uke til deg. Hilsen fru Muffins

  SvarSlett
 4. Sukk... så vakkert! Hade gärna tagit denna turen!

  Ha en underbar torsdag! Gläder mig till att det s n a r t är helg! Kram Joy

  SvarSlett
 5. Heia. Mamma har gått den turen. Hun fordelte den, en tur på 4 uker og året etter gikk hun resten. Dette er virkelig noe jeg også kunne tenkt meg. Men, jeg vil gjerne sykle. Det hadde vært litt av en ferie :-) drømme drømme drømme:-)

  SvarSlett
 6. Hei, fin blogg!

  Jeg ville egentlig bare invitere deg til å besøke min blogg...
  Jeg er også en travel jente med mange jern i ilden, så en uke i året, i så mange år det trengs, skal jeg gjennomføre Camino'n. Vi startet i april i år, og hvordan det gikk kan du lese på www.caminovandrer.blogg.no

  Mvh Vibeke :-)

  SvarSlett